Vanliga frågor

Här samlar vi svar på vanligt förekommande frågor. Du kan naturligtvis också alltid kontakta oss direkt.

Kanot

Om man kommer tillbaka tidigare från en kanottur än planerat, får man tillbaka några pengar då?

Nej. Däremot får ni ha kvar kanoten/kajaken de dagar ni betalat hyra för.

Hur fungerar det med betalning när man bokar en kanottur?

För kanottransporter betalas alltid transportkostnaden i förskott. Vi erbjuder faktura, Swish eller betallänk. Resten betalas på plats innan avfärd.

Behöver man boka om man vill göra en dagstur med utgångspunkt campingen?

Nej. Det är bara att komma. Ha i åtanke att vi har endast dagshyra av kanoter/kajaker, det blir alltså inte billigare att hyra i endast några timmar.

Går det att köra ut sig själv?

Se: Hämta kanot själv

Hur många får plats i en bil?

I en bil får vi plats med max 8 passagerare utöver chauffören.

Hur många tunnor ryms i en kanot?

Som max ryms 4 st tunnor i en kanot.

Kan man sitta tre i en kanot?

Generellt så rekommenderar vi inte att sitta tre i en kanot då det försämrar hela upplevelsen. Sitter man tre blir det väldigt tungt. Det kan gå bra om man har ett väldigt litet barn med sig som sitter i mitten, men vi skulle aldrig rekommendera tre vuxna att sitta i en kanot. Då föreslår vi hellre att hyra en kanot och en kajak. Vill man trots detta ändå sitta tre i en kanot har vi ett fåtal med tre sittplatser. Dessa kanoter hyr vi endast ut för dagsturer och inte längre turer.

Har ni dubbelkajaker för uthyrning?

Nej. Vi har endast enmanskajaker.

Vilken tid går transporten från campingen till vår startpunkt?

Vi möts vid 09:00 vid receptionen. Då ska kontrakt skrivas och packning påbörjas.

Kan ni köra ut oss med vår egna utrustning?

Om du har privata kanoter och enbart vill hyra transport gäller samma priser som våra kanottransporter (se här: Priser för kanot) fast med ett generellt påslag om 50 procent. Kontakta oss gärna för mer information.

Måste man ha kanotvagn?

Ja, vi rekommenderar att alltid ha med sig en kanotvagn. Detta är för att underlätta transporten av kanoten på land, vilket du kommer behöva göra om du paddlar Hårkan då det är ett flertal kraftverk längs vägen. Du slipper då också ta ur all packning ur kanoten.

Måste man använda packtunnor?

Ja vi rekommenderar starkt att använda packtunnor. De är vattensäkra och tål väldigt mycket så risken för att skada dem är minimal. Samt att om det sker en olycka så flyter dem. Soppåsar eller andra slags vattentäta packpåsar är mycket mindre tåliga än packtunnor.

Hur många kanoter kan vi transportera?

Vi kan som max transportera 10 st kanoter per bil med tillhörande kanotsläp.

Går det att dela transport med en annan grupp för att få ett billigare pris?

Nej. Detta är dels för att kostnaden för transporten även innefattar kartor och all service runt er kanottur och dels för att vi inte vill släppa av två olika grupper vid samma startpunkt eller ens i närheten av varandra, detta för att man ska få uppleva naturen utan att det känns trångt på vattnet. Det blir alltså inte billigare även om ni skulle dela bil med en annan grupp!

Hur långt i förväg bör jag boka min kanottur?

Särskilt vad gäller juli och augusti är det viktigt att vara ute i god tid och boka ett datum, gärna så tidigt som 3-4 månader i förväg för att ni med största sannolikhet ska få det datum ni vill ha. Vi har begränsat antal med bilar/chaufförer och vissa datum är mer populära än andra och då är det först till kvarn som gäller. Vi är dock flexibla och det mesta går att lösa.

Hur svårt är det att paddla kanot?

Att paddla kanot är inte alls svårt och vi erbjuder allt från en dagsturs paddlande upp till flera veckors turer. Är ni oerfarna visar vi grunderna innan ni ger er ut. Vill ni bara testa på en dag är det bara att dyka upp i receptionen när vi har öppet, ni behöver inte förboka.

När går det att paddla kanot i Jämtland?

Det är olika från år till år, men vanligtvis tidigast i mitten på maj. Det beror mycket på väder och vind och när isen lossnar. På hösten går det att paddla fram till slutet av oktober. Om man inte är rädd för kyliga nätter så är hösten en otroligt fin tid att ge sig ut i den norrländska naturen.

Vilka typer av kanoter och kajaker hyr ni ut?

För längre kanotturer har vi Kanadensare av olika märken och typer.Våra vanligaste kajaker är Prijon Kodiak. Om ni vill läsa mer om hur mycket de rymmer kan ni läsa de här: Prijon Kodiak

Säljer ni fiskekort?

Ja, vi säljer fiskekort för Lits Fiskevårdsområde samt Kanotfiskekort för nästan hela Hårkan Inom Sveriges gräns, för norska sidan behöver ni ett annat fiskekort, detta kan vi stanna på vägen upp till 150km så ni kan köpa.

Vad finns det för fisk?

I Hårkan finner du de vanligaste fiskarterna: abborre, harr, öring, sik och gädda.

Vad det för regler som gäller kring fiske?

Det är viktigt att man håller sig uppdaterad gällande regler kring fiske, till exempel om det råder fiskeförbud i vissa sjöar eller av vissa fiskarter. Du kan alltid fråga oss i receptionen vad som gäller.

Finns det några farliga djur i skogen?

De vanligaste djuren här är bland annat älg, ren, rådjur, räv och bäver. Det kan förekomma enstaka björnar men de är sällsynta då de oftast är väldigt skygga. Man ska alltid visa stor respekt för djuren i skogen och inte på något sätt försöka tränga eller skrämma dem. Men generellt så är de inte farliga.

Är det mycket mygg och andra flygfän?

Ja en normal sommar kan det vara ganska mycket mygg i skogen. Vi rekommenderar att ta med sig myggmedel.

Kan man dricka vattnet i Hårkan?

På våren avråder vi från att dricka vattnet på grund av vårfloden som drar med sig all smuts från sidorna av älven.

Erbjuder ni coachade kanotturer?

Nej. Däremot samarbetar vi med flera kanotcoacher, däribland Matt Larsson-Clifford som driver Sweden Outdoors Coaching.

Vad innebär egentligen Allemansrätten?

Alla bär ett eget ansvar att vara uppdaterad och följa de regler som faktiskt gäller när man är ute i naturen. Se: Allemansrätten

Vad gäller kring avbokningar av kanottransport?

Upp till en vecka innan transportdatum kostar det 250 SEK att avboka. Avbokar du med mindre än en vecka kvar till transportdatum betalar vi inte tillbaka några pengar alls som du redan betalat in.

Tillhandahåller ni mig kartor inför kanotturen?

Ja, kartor över hela turen ingår i priset.

Hur gör vi om vi måste fylla på varor efter sträckan?

Vid 110 km och vid 60 km finns det möjlighet att ta sig till de närliggande närliggande samhällena och fylla på med förnödenheter. Vi visar på kartan innan vi släpper ut er hur ni tar er dit.

Hur är vattennivåerna i Hårkan?

Generellt är vattennivåerna i Hårkan alltid bra eftersom vattenflödet kontrolleras av kraftverk. Skulle vattennivåerna ha sjunkit så pass mycket att det eventuellt kan bli problem att paddla hör vi av oss till dig i god tid innan.

Stugor

Finns det vatten i stugan?

I Självhushållsstugorna finns vatten. Men inte i camping- eller timmerstugorna, däremot finns det en vattendunk för att hämta vatten från köket i servicebyggnaden.

Vad finns i stugan?

Se: Stugor

Är det värme i stugan?

Ja, det finns element där man kan justera värmen.

Finns myggfönster?

Ja, myggfönster ska finnas i alla stugor.

Kan man parkera utanför stugan?

Ja, det går bra att parkera både utanför Självhushållsstugorna och Campingstugorna/Timmerstugorna.

Vad gäller kring avbokningar av stugor?

Vid avbokningar återfås normalt sett hela förskottsbetalningen förutom en administrativ på 250 SEK. Avbokar man i sista minuten, det vill säga senare än kl.12.00 dagen innan tar vi ut kostnaden av första natten i avgift.

Får man ha husdjur i stugorna?

Hundar går bra att ha i alla stugor. Däremot får man inte ha några andra husdjur, däribland katter.

Finns det TV i stugorna?

Ja, i Självhushållsstugorna finns TV. Däremot finns ingen TV i Timmer- eller Campingstugorna, då får man istället gå till det allmänna köket om man vill se på TV.

Allmänt

Vilka betalningssätt finns det på Lits Camping?

Det går bra att betala med kort, kontanter eller Swish.

Tar ni emot utländsk valuta?

Norska kronor accepterar vi, däremot kan vi inte erbjuda någon kurs. I övrigt är det svenska kronor som gäller. Vi växlar inte utländsk valuta.

När öppnar campingen?

Vi har öppet året runt i våra självhushållsstugor. Camping- och kanotsäsongen sträcker sig från maj till september.

Om jag kommer sent och receptionen har stängt, vad gör jag då?

Kontakta oss via porttelefonen vid sidan av huvudentrén om ni vill hyra en stuga. Vill ni stå med husbil/husvagn/tält är det bara att köra in och hitta en plats och komma förbi på morgonen och betala. Öppettider i receptionen kan variera, men under högsäsong är den öppen 08.00-22.00.

När måste jag checka ut?

För stugor är det senast kl.12:00 är det som gäller och för husvagn/husbilar är det kl.15:00.

Jag vill inte städa min stuga själv, går det att köpa till?

Ja, vi erbjuder slutstäd. Däremot ska man alltid diska och ta ut soporna efter sig! Se: Hyresvillkor

Vi måste åka tidigt, hur gör vi med nyckeln?

Det går bra att lämna stugnyckeln i den vita brevlådan vid huvudentrén om ni åker tidigare än 08:00.

Hur tar man sig till campingen från Åre/Östersunds flygplats?

Från flygplatsen kan man antingen ta flygbussen in till Östersund centrum och sedan ta bussen därifrån till Lit. Busshållplatsen heter Viadukten och ligger ca 300 meter från campingen. Man kan även ta en taxi, det kostar ca 800 SEK, ha i åtanke att priset kan variera. Vi kan ej erbjuda att hämta er.

Erbjuder ni cykeluthyrning?

Vi har barncyklar som man kan låna gratis. Sedan förra säsongen har vi även ett fåtal vuxencyklar. Ha i åtanke att vi inte har någon garanti för att man ska få låna en cykel utan det är först till kvarn-principen som gäller här.

Kan man hyra Jättekåtan för evenemang även om man inte är gäst på campingen?

Ja, det går alldeles utmärkt. Kontakta receptionen för att få mer information och kostnadsförslag.

Kan man hyra bastun även om man inte är gäst på campingen?

Ja, det är inga problem. Att hyra bastun kostar 295 SEK om man vill starta upp den själv. 595 SEK om man vill att vi ska göra den redo. Ved ingår i priset. Kontakta receptionen för att boka.