Hyr du en kanot hos oss är du naturligtvis välkommen att hämta upp den och stå för transporten själv. Det är viktigt att då fästa den ordentligt:

Fyra fästpunkter rekommenderas: Över takräcket (1, 2), i fronten, ex. runt extraljus/bogseringskrok (3), bak på bilen runt dragkok eller bogserögla (4).

Använd spännband av den lättare sorten (25 mm brett) och med stort spänne. Dessa finns ofta på ex. bensinmackar (röd färg, 350 cm långt). OBS: Använd inte spännband som man har till virke, då de riskerar skada kanoten som har en brottgräns på ca 1000 kg.

Nedan några förslag på vattendrag och sjöar i närheten av Lits Camping.

Dammån

Dammån rinner ut i sjön Ockern, nära Mattmar som ligger vid väg E14, ca 70 km från Lits Camping. Det går att parkera Ockerns utlopp, där du kan starta. Paddla sedan Dammån uppströms så länge du orkar/vill – vänd sedan tillbaka mot bilen. Dammån har fina sandstränder som det kan vara värt att ta en fikapaus på.

Denna tur kan man med fördel göra till en 2-dagarstur genom att paddla lite längre uppströms och övernatta i tält. Dag två paddlar du tillbaka till startpunkten. Bra fiske efter öring och gädda och det finns också gott om bäver i området, så räkna med att en och annan bäverhydda längs med vägen och kanske en bäver eller två som skrämmer slag på er med sitt varningsplask. Om ni paddlar under bärsäsongen så borde det finnas både blåbär och hjortron i närheten.

Mosjön

En trevlig dagstur på sjön som ligger längs E45:an mellan Lit och Östersund. En dagstur som t.ex. kan startas i ena ändan av sjön och sedan paddla in i den å som rinner i södra ändan sjön. Fortsätt paddla i ån ett par kilometer till dess att du kommer fram till en liten fors. Där tar det slut om du inte vill lyfta förbi och fortsätta ännu en bit.

Näkten

Näkten är en 30 km lång sjö som ligger strax söder Östersund om du fortsätter förbi Tandsbyn, längs väg E45. Näkten har massor av fina öar. Kajak rekommenderas då det kan blåsa upp, men givetvis går det fint att även paddla canadensare, där du har fördel med mer plats för ex. barn och hund.

Näkten är en så pass stor sjö att den räcker väl till för att göra en 2-dagarstur och fisket är inte heller så dåligt eftersom här även finns chans att fånga röding. Fiskekort finns bl.a. att köpa på OKQ8-macken nära Hackås.

Singsjön

Följ väg E45 mot Östersund och sväng av vid Mosjön. Fortsätt förbi Bringåsen och sedan rakt över riksväg 87 och vidare in på vägen mot Brynje. Allt som allt ca 40 km från Lits Camping.

Singsjön är en trevlig sjö som man mycket väl kan paddla en heldag på, samt även fiska i. Fiskekort finns att köpa vid båtuthyningen & cafe vid Singsjön. Bra fiske efter röding öring.

Övriga sjöar

De största sjöarna i Jämtland är Storsjön, Kallsjön och Ånnsjön. Dessa rekommenderas endast för paddling om du har erfarenhet. Kom ihåg att alltid hålla nära avstånd till land. Det oberäkneliga vädret i Jämtland kan lätt överraska en paddlare.