Vi har över 25 års erfarenhet av att organisera kanotturer.

Vår kanotcentral är perfekt belägen precis där Hårkan rinner ut i Indalsälven; två av Jämtlands finaste vattendrag som går att paddla på under hela den isfria delen av året. Paddla hela vägen från norska fjällen och följ vattnet ända ut till Östersjöns mynning.

Med hjälp av vår erfarenhet och service får du utmärkta möjligheter till en fantastiskt kanottur. Vi kör ut dig och kanoterna till en lämplig startplats, eller hämtar upp dig när du är klar, allt med våra fyrhjulsdrivna Landrovers och Volkswagen-bussar som är både rymliga och bekväma.

Förutom kanoter har vi gott om praktisk utrustning som underlättar i på turen. Vi erbjuder även fiskekort.

Vår populäraste tur går på Hårkan (videon ovan), men vi erbjuder även långtursförslag på Indalsvälven, Långan, Storån, Gimån och Ströms Vattudal.

Läs mer om de olika turförslagen nedan.

Hårkan

Vår populäraste tur erbjuder fantastisk natur och passar nybörjare såväl som erfarna kanotister. Hårkan rinner genom flera sjösystem och smalnar mot slutet av till en lång älv.

Uppskattad tid är 2-10 dagar. Paddla nedströms från Norges fjällvärld tillbaka till Lits Camping.

Svårighetsgrad: Lätt till Medel.

Läs mer om Hårkan-turen

Indalsälven

Perfekt familjetur för nybörjare och proffsen som vill paddla en kulturtur i Indalsälvens unika älvdal.

Uppskattad tid är 2-10 dagar. Indalsälven rinner från Jämtland hela vägen ut till Östersjön. Du startar från Lits Camping och vi hämtar upp dig och kanoterna nedströms. Svårighetsgrad: Lätt.

Läs mer om Indalsälven

Långan

Långan flyter parallellt med Hårkan och kan paddlas enbart på våren och försommaren när vattenståndet är högt. Långan består av en hel del forsar och är en betydligt svårare älv än exempelvis Hårkan.

Långan går att starta i sjön Bergsjön ca 120 km från Lits Camping. Det handlar då om en 5-7 dagars tur med canadensare och/eller kajak.

En ingående ledbeskrivning på Långan är planerad och kommer förhoppningsvis i år, 2017.

Gimån

Gimån är en svårare å där det krävs forsvana annars får man bära kanoten ganska ofta – så paddla hellre någon annanstans om du saknar erfarenhet av forsar. Kan du kan paddla fors så är Gimån helt perfekt!

Det krävs också att man har en kanot som klarar av stenkänning. Dagens plasttkanoter är bra alternativ, de är åtskilligt starkare än kanoter av aluminium.

Gimån har även en ”dagsturså” som rinner in i Gimån: Sännån. Den har en hel del skolklasser i Jämtland fått pröva på de senaste tjugo åren.

Storån

En tur som kan påbörjas i Laxsjön, eller längs vägen mot Strömsund, där Storån rinner vid sidan av vägen. Storån får även den lågvatten närmare midsommar men om nederbörden varit stor så går det att paddla Storån även senare under sommaren.

I Storån finns bra fiske efter öring och harr; Även gädda och abborre i Selen, närmare Sikås, gör Storån till en fin fiskeå. Fiskekort finns att köpa på OKQ8 i Laxsjö eller Hammerdal.

Turen avslutas med fördel vid fågeltornet i Sikås. Tornet är ett bra riktmärke och det finns goda parkeringsmöjligheter där.

Ströms Vattudal

Denna tur var populär under den tid Strömsunds kommun drev kanotverksamhet på 1970-1980 talen. På senare år har vi hyrt ut till en del, främst kajakister, som paddlar denna sträcka som är ca 120 km och slutar i Strömsund. Startpunkt är Blåsjöfjällen ovanför Gäddede.

Denna sträcka lämpar sig inte för canadensare, då det kan bli mycket blåsigt på de bitvis stora sjösystemen som turen går genom. Har du kajak bör du ha kappell för att undvika att höga vågor skvätter in i kanoten.

Hyr en kanot och kör bilen upp till start och paddla sedan till Strömsund. Ta sedan bussen tillbaka och hämta upp din bil. Vi kan också assistera dig med transporten, men det kan kosta en del då det handlar om både utkörning och upphämtning.