En tur på Indalsälven är perfekt för familjen eller nybörjaren, men också för proffs som vill paddla en ”kulturtur”.

Turen går att starta direkt från Lits Camping, där Indalsälven rinner förbi. Vi hämtar sedan upp dig och kanoterna nedströms. Indalsälven rinner tillslut ut i Östersjön.

Det fina med Indalsälven är att det längs vägen även finns möjlighet att bo på vandrarhem, i stuga eller på pensionat/hotell om ni skulle ha otur med vädret.

Du startar som sagt på Lits Camping. Här kan du antingen hyra stugor, eller slå upp tältet alldeles vid älvkanten. Många anländer redan dagen innan och förbereder turen med matinköp i Lit eller i Östersund, samt kollar av utrustning och packar i packtunnor eller i packsäckar så att allt är förberett för en lyckad tur.

Du får även med dig en plastad karta som beskriver en del sevärdheter längs turen samt visar på vilken sida det är lämpligast att lyfta förbi ett kraftverk eller andra hinder.

Turen går genom blandskog och kulturlandskap och du kan varje dag själv välja hur långt du vill paddla (räkna med 7-10 dagar till kusten).

Förutom att det går att fiska, bada, elda, skåda fåglar, plocka bär och svamp och uppleva den härliga naturen, så finns det längs med Indalsälven en hel del sevärdheter och spännande saker att upptäcka.

Stuguberget

Nästan 40 km från starten i Lit ligger ett av Norrlands bästa klätterberg endast 500 meter från Indalsälven. För den som orkar ta sig hela vägen upp väntar en fantastisk utsikt över älven som sträcker sig ner mot kusten.

Det finns olika vägar med olika svårighetsgrader att ta sig upp till toppen. I samhället Stugun, som ligger vid Indalsälven, går det att fylla på med mat och andra nödvändigheter på livsmedelsbutiken ICA eller OKQ8.

Paddlingen till Stugun är perfekt för en 2-dagarstur från Lit.

Zorb center

Zorb center ligger i Döviken nära älven. Där kan barn och vuxna köra fyrhjulingar i leran eller som vuxen prova på och köra fyrhjulsdrivna volvovalpar i terrängen och kanske i något ”surhål”. Här finns även Zorbing, Zipline, samt boende i nybyggda timmerstugor nära älven.
Webbplats: Zorb center

Döda fallet

Döda fallet är precis som det låter, dött. Men det brukade vara ett av Sveriges häftigaste vattenfall med 35 meter i fallhöjd. Servering och utställning finns från mitten av juni till augusti.
Webbplats: Döda fallet

Thailändska paviljongen

Den thailändska paviljongen är en fantastisk byggnad uppförd till kung Chulalongkorns minne år 1897 då han besökte Sverige och Indalsälven. Paviljongen ligger i Utanede alldeles nära älven, precis innan Hölleforsens kraftverk.
Webbplats: Thailändska paviljongen

Sandriset/Brattfallet

Längre ner längs älven ligger den kanske vackraste rastplatsen längs hela kanotleden, nämligen vid Sandriset strax uppströms Sillre såg. Platsen ligger på en plan avsats nära älvens trånga slingrande förlopp, förbi de brant stupande bergen. Här är kanotleden en av de naturskönaste i Jämtlands län.

Ett 20 meter högt vattenfall, Brattfallet, finns också att beskåda om man följer stigen vid Sandriset.

Liden/Bergeforsen

Fortsätter du längs Indalsälven så anländer du tillslut till Liden. Där finns en campingplats (Kävstabrons camping) alldeles vid älven, strax efter att du paddlat under en vägbro. Från campingen i Liden är det ca 14 km kvar ner till Bergeforsen camping & stugby. Här kan vi hämta upp er, eller enbart kanoten om ni istället vill fortsätta själva med t.ex. tåg, buss eller cykel.

Har ni paddlat ända till Bergeforsen så har ni paddlat åtminstone 180 km. För att klara denna sträcka bör ni minst ha en vecka på er – gärna 10 dagar – för att hinna med allt som finns att se på vägen.

Väljer du att paddla hela sträckan ner till kusten vid Bergeforsen passerar du sammanlagt tio vattenkraftverk, i tur och ordning: Midskog, Näverede, Stugun, Krångede, Gammelänge, Hammarforsen, Stadsforsen, Hölleforsen, samt Järvkvissle kraftverk.

Tveka inte att kontakta oss om ni har några frågor angående turen på Indalsälven!

Tillbaka till Långturer